Jestem niezalogowany   zaloguj mnie   /   rekrutacja

Forum - Świat Tajemnic

Nowy temat  |  Spis tematów Nowszy wątek  |  Starszy wątek
może coś o gospodarce i ekonomi
Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 494
Poprzednia strona | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | .. | 24 | 25 | Następna strona
nicze

12 marca 2009

http://nczas.com/publicystyka/roman-kluska-kryzysu-nie-spowodowal-wolny-rynek/

Nie miałem gdzie wsadzić tego artykułu
może wcześniej było coś tematycznie podobnego.
Kluska dobrze mówi że tu nie ma wolnego rynku więc obecne zawirowanie w gospodarce było do przewidzenia.

nicze

9 czerwca 2022

Igor:
M. Kolonko co by nie powiedzieć - mówi tak jak to widzą z USA.

Wszystko jest problemem punktu widzenia
co by nie powiedzieć o interesowności Kolonko czy Michalkiewicza to ta ich skłonność do kasy
przekładają na interes większej grupy Polaków
a nie jakieś widzi mi się grupy wspierającej władzę a a tej niestety chodzi tylko o władzę i skrycie problemy że nie gospodarują tak żeby w Polsce rzeczywiście coś rosło w siłę mówię o gospodarce

wszystko są tu taj jakieś sny o potędze a potem jak przychodzi chwila prawdy to jest tak jak z wczorajszym meczem
żenada.

Dlaczego mamy widzieć jakiś interes Ukrainy jak swój powinniśmy widzieć na początku.

A potem mamy słuchać jakiś głupot polityków
którzy sami sobie obiecali że dostaną czołgi od Niemców
jak swoje oddadzą Ukrainie

To Michalkiewicz chyba słusznie po nich jedzie że stan zdrowia psychicznego
naszych rządzących uległ głębokiej alienacji i nie ma już nic wspólnego z realną rzeczywistością.

Wysłuchiwanie kogoś kto idzie tym nurtem postrzegania rzeczywistości i nie bardzo chce zauważyć że nie daje to dowodu na zdrowość na umyśle
to może mieć miejsce tylko z dwu powodów albo ktoś ma za to zdrowo zapłacone albo albo ma pochodzenie tamte może być jedno i drugie
ale my musimy się pozbyć elementu przekłamania
trudno oczywiście miałem w w rodzinie jakieś korzenie takie a nie inne
ale uważam żeby być obiektywnym w stosunku do sytuacji ich przyczyn i co dalej.

Dalej trzeba żyć w pokoju a jak się chce wojny to bedzie chwila prawdy i będziemy zbierać się z ziemi i sprowadzeni do prymitywizmy znów tworzyć sny o tym że kiedyś kogoś gospodarczo dościgniemy.
A byliśmy prawie dziesiątą gospodarką świata.

Więc co się stało

pozdrawiam

Igor

9 czerwca 2022

webdol

Zerknij przy okazji na ten news:

Przykładowe problemy

A pro po naszej wcześniejszej dyskusji i narracji o rzekomej dywersyfikacji itd..

Pozdrawiam
Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
Igor

9 czerwca 2022

nicze
2 godziny temu

Co się stało?

Jeden z polityków podsumował sytuację ostatnio takimi słowami:

"Być może bardzo się pomyliliśmy"

Pozdrawiam
Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
nicze

9 czerwca 2022

Igor:
"Być może się pomyliliśmy"

tak to jest jak się za uwierzy we własną propagandę

pozdrawiam

kol. Wewndol tu podobnie jak większość ma wprasowane do głowy nie lubić Rosjan ale to wypacza posiadanie sensownych poglądów na sprawę

jak osiem lat temu widziałem jak ćma Ukraińców atakowała ten budynek miejski w Odessie
to co teraz Kolonko przypomniał na filmie dokumentalnym z tych zajść
i nie uważam żeby oni byli poważni.

Patrzę i widzę dramat nietolerancji

Igor

9 czerwca 2022

nicze
4 godziny temu

Napiszę ci tak, ktoś to towarzystwo ostro wypuścił i dobrze podpuścił.

Były już symptomy ponad 3 lata temu, ale nie dało się tego zatrzymać, nie było chłopie siły.

Nawet gdybyś się poświęcił kosztem siebie samego, jak się kiedyś spotkamy to ci wyjaśnię.

Przy okazji rzuć okiem na to:

Analiza Wojny

Pozdrawiam
Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
wendol

9 czerwca 2022

Szykuje się przełom w wojnie? Wskazują prawdziwy powód ruchów Ławrowa
Jakoś kiepsko się rozmawia z pistoletem przyłożonym do głowy.

Igor
Spoko - Amerykanie mają dużo gazu i nie tylko oni.
Kwestia ceny, ale koszty trzeba ponieść, by uniezależnić się od Rosji i zatrzymać ich machinę wojenną.
Kierunek został jasno określony.
Hiszpania stała się ośrodkiem dystrybucji importowanego LNG dla całej UE
Hiszpania zastąpi Rosję na rynku gazu? "Mogłaby magazynować jedną trzecią gazu dla Europy"

Nicze
W ramach nauki o adekwatności zapoznaj się z prawem użycia broni, bo masz z tym problem nie tylko w kwestiach rosyjsko-ukraińskich.
Zresztą rozmawialiśmy o tym już dawno i nawet wyciągnąłeś wnioski, że określone przestępstwa karze się w odpowiedni sposób.
Bo wiesz - inaczej można by dojść do wniosku, że polscy bandyci napadali na niemieckich żołnierzy.
To dawno było i teraz trudno by było mówić o odpowiedzialności całego narodu niemieckiego, bo mają jakieś "korzenie".
Ukraińcy zbierają materiały na konkretnych ludzi i dokumentują określone zbrodnie.
I ostrzegam, że sprawy "narodowe" to grząski temat i też obwarowany prawnie.
Ukraińskich korzeni nie mam (przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo), ale to nie ma dla mnie znaczenia - Ukraińców podziwiam (tak jak i Polaków), bo walczą z okupantem, mimo że są słabsi.
I przypomnę Ci, że Niemcy przed wybuchem wojny też powoływali się na to, że Polacy "okupują" tereny zamieszkałe przez ludność niemiecką.
Takie sprawy "narodowe" nie mają większego znaczenia dopóki jacyś rządzący, politycy nie wpadną na pomysł, by to wykorzystać w zupełnie innych celach.
https://www.youtube.com/watch?v=hZDvBa36oAo

A teraz zgodnie z radą Igora... - Ty wiesz co :)

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
wendol

9 czerwca 2022

Były szef NATO o upokorzeniu Putina: To nie jest niebezpieczne
Kropka nad "i", a właściwie kropka na końcu zdania.
Jak dla mnie to tyle w temacie i nie mam już ochoty cofać się do tego, co już zostało powiedziane i zastanawiać się po raz kolejny nad "obiektywizmem" sytuacji. Takie dylematy odnośnie sytuacji gospodarczej tylko sprzyjają Putinowi.
Trzeba wreszcie zacisnąć pasa i zęby, i... powiedzieć wprost, gdzie jest wróg.
A z Rosją to można rozmawiać i robić interesy, ale nie z Putinem.
Trzeba ich najpierw... rozbroić - coś takiego Ruscy mówili o Ukrainie - dobry pomysł, ale odnośnie Rosji, mają się wycofać, trzeba rozliczyć zbrodniarzy, i można... rozmawiać.
Od Ruskich zależy, ile jeszcze czasu ta wojna będzie trwała i jakie konsekwencje gospodarcze Rosja poniesie.
Innej drogi nie widzę, bo z terrorystami się nie negocjuje, bo to ich tylko rozzuchwala - trzeba ich złapać.
Liczę na rozsądek narodu rosyjskiego (mocno zresztą związanego z Ukraińcami) odnośnie Putina.

Nie idź przede mną, bo może za tobą nie pójdę. Nie idź za mną, bo może nie potrafię pokazać ci drogi. Idź koło mnie i bądź moim przyjacielem. http://wendol.cba.pl wendol@o2.pl
wendol

10 czerwca 2022

wendol:
A za kilka lat już nawet gazowego pieca nie kupisz - na złość Putinowi na wodór postawili ;)
I jak tu Putin może tak bezczynnie się temu przyglądać? ;)

Albo przyjmiecie ten gaz z rurociągu, albo was zbiję na kwaśne jabłko ;) Spoko - z jabłek też się da zrobić jakieś paliwo: alkohol, biogaz - Nicze o jabłkach często wspomina.
Coś o wodorze w kontekście UE czytałem, ale teraz nie mogę znaleźć.
Znalazłem tylko coś takiego:
Toyota opracowała naboje z wodorem. Oto nowe źródło prądu
Pomysłów na "nowe" źródła prądu i ciepła jest wiele.
Uzależniliśmy się od gazu, bo to wygodne i tanie było - było.
Wiele lat temu miałem sen, w którym widziałem "wszędzie wokół" mnóstwo jakichś małych urządzeń, które wytwarzały energię, ciepło, prąd...?
A o tych piecach gazowych tu:
Piece gazowe mogą być zakazane w Unii Europejskiej. Co z rządowym programem Czyste powietrze?

nicze

10 czerwca 2022

Nowa Zelandia zamierza opodatkować właścicieli zwierząt domowych za robienie śladu węglowego..
Pięknie głupoty ludzkiej nie ma granic

to opodatkować ptaszki motylki żabki
jestem za a nawet przeciw

Ktoś może wierzyć że to ma sens
ale kuźwa jaki dojenie frajerów.

wendol:

problem nie sprowadza się do tego że ktoś jest głupi jak wynikało z postu który moderowałeś
problem jest problemem bycia matołem
bardzo ograniczonego postrzegania spraw
idiota było kiedyś terminem medycznym określającym ograniczona zdolność do kontaktu z rzeczywistością

Używanie takich słów jest trochę skomplikowane bo tak właściwie kto jest normalny kto ma 100% IQ
każdy człowiek myśląc dojdzie do jakiegoś wniosku prawiedłowego
ale jednym to zajmuje dłużej innym krócej
i tu mówimy o ilorazie inteligencji.

Przy słowie matoł nie uważam za słuszne podkreślać brak inteligencji
tylko ograniczoność w wymuszaniu na wszystkich żeby mieli podobne zdanie jak ktoś tu ma i nie rozumienie że można mieć inny punkt widzenia.

Na pewno jest to związane z wiedzą którą się posiada.
Ale pewnej wiedzy nie wolno sprzedawać na otwartych forach
bo nie jest ona dla wszystkich
po pierwsze jest to bardzo często domysł ale 100% pewny i jak to udowadniasz czy przedstawiasz innym żeby to potwierdzili bo ty nie wiesz tylko tak podpowiada tobie intuicja to masz przerąbane
Więc takie domysły wypowiada się do znajomych tylko w cztery oczy i nikomu to nie przeszkadza zbytnio bo przecież i tak jest to oczywiste dla tych którzy tę wiedzę mają natomiast nie ma potrzeby żeby tę wiedzę miał ogół.

I właśnie potem sprowadzą to tobie do tego że za posiadanie rybki w akwarium będziesz musiał płacić haracz
i jesteś tak tępy że się podniecasz że gazu nie będą sprzedawać
to w ogóle nie jest ten poziom rozmowy
można wymienić kilka punktów do tego żeby wyjaśnić że jest to psu na budę potrzebne
weźmy geotermia
ale jest to już poza punktem twojego widzenia
A gdzie rozmawiać o rzeczach które są istotne ale ale tylko istotne w absolutnie odległym wymiarze że nie widzisz związku.
Koledze numerycznemu usiłowałem to kiedyś wytłumaczyć
a dzielnie w tym przeszkadzałeś bo wydaje się tobie że wszystko można ot tak powiedzieć
No nie można.
Można niby powiedzieć ale jak ktoś czegoś nie rozumie to po co to jemu.
Takie przemyślenia są tylko potrzebne do poszukiwania innych punktów patrzenia na sprawę nie takich którymi straszą przeciętnych ludzi
żeby na nich robić biznes.

Musiał bym się kiedyś spotkać z Igorem bo mi się tu przejmuje też nie tym co mógłby się przejmować.
Ale czy samo zwrócenie uwagi że jakiś problem jest sztuczny
i tak dużo zmieni jak nie mamy na to wpływu.
Dla uściślenia i energia i klimat jest problemem sztucznym.
Ale albo intuicyjnie się to rozumie albo nie.
I teraz rozwijać temat jakikolwiek jest kłopot
Jak przyszedł do Tomasza Somera inżynier który dokładnie wytłumaczył
że ta zielona energia to kolejny przekręt na zrobienie pieniędzy to po czterech odcinkach zszedł był na zawał serca choc nie wyglądał na chorowitego.
Więc tu jest kłopot będziemy obstawiać że geotermia jest właściwsza a może nie jest a ktoś wymyślił coś lepszego.
Może jest kwestia konsekwencji żew jak budujesz tą elektrownię Ostrołęka
to trzeba było ją skończyć

bo jest kwestia skali albo inaczej pojazd elektryczny tani w eksploatacji
ale zrobienie jego i utylizacja bardzo drogie i całość wątpliwa.

To co dzieje się na Ukrainie to absolutnie jest poza prostymi wnioskami
i dla mnie Maciak to najlepiej tłumaczy
że ktoś zasłania się dobrem ludzi a z działań wynika że zależy jemu tylko na chajsie z eksploatacji tychże

Jak ktoś tego nie postrzega to jest matoł

pozdro.

tajne.tarot-marsylski.pl
-

wendol

11 czerwca 2022

Gaz coraz tańszy! Rosną zapasy w magazynach
Raz drożeje, raz tanieje.
Czytałem, że magazyny mają prawie pełne, ale informacji mało, na ile to starcza...
Przed zimą raczej zawsze drożeje.
W dłuższej perspektywie będzie taniał (jak i ropa), jak będą od niego odchodzić.
Putin i kraje arabskie nie będą zadowoleni, bo mniej pieniędzy na żywność i inne rzeczy będą mieć, ale gdyby to miało chociaż spowolnić efekt cieplarniany i ocieplenie klimatu, to są plusy.
W historii Ziemi nieraz było dużo więcej CO2 w atmosferze i cieplej niż teraz (z różnych względów), ale dramatu nie było, bo nie było ludzi :) Teraz: mniej żywności - dramat, ceny rosną - dramat, coś zalało - dramat, większa pustynia - dramat, wirus - dramat... A ludzie reagują jak w przepełnionym kurniku.
Kiedyś jak takie procesy trwały (w jedną lub drugą stronę) przez tysiące lat, to nikogo to nie martwiło, bo nie miało kogo :)
Dziś ludzie potrafią codziennie patrzeć na różne wykresy i na podstawie tego próbować odgadnąć przyszłość (chociaż następny dzień) i się zabezpieczyć. Giełdy są najlepszym (najgorszym) tego przykładem - zwariować można.
A wracając do ropy naftowej, to jest potrzebna też do innych rzeczy: tworzywa sztuczne, farby, lakiery, smary, rozpuszczalniki, asfalt...
Na spalenie idzie jakieś 35%.

nicze

11 czerwca 2022

https://www.youtube.com/watch?v=Ml9zVcX2NZ4

To jakiś kolejny pomysł który raczej nie działa
człowiek tłumaczy
ale i kolega Spin robił i nie uzyskał oszałamiających rezultatów
jakby uzyskał to też lepiej żeby nie chwalił się tym.

I po to nam patrzenie z różnych punktów widzenia
i nie przywiązywanie się do tego że ktoś tylko jeden punkt widzenia jest słuszny

bo całość służy sterowaniu naszą uwagą od płota do płota
robieniem na nas hajsu przy okazji robiąc z nas głupców

nicze

11 czerwca 2022

https://www.youtube.com/watch?v=qpQhf4Rgceo#t=1m50s

właśnie prawdziwe problemy ekonomiczne świata
czyli zastanawianie się czy gaz będzie trochę tańszy czy drższy
to po prostu przejaw ograniczenia umysłowego

to jest ścieżka przykładania uwagi na coś co nie ma sensu
jak i większość czyiś różnych produkcji których autorzy chcą zaistnieć ale są ciency.

pozdrawiam

wendol

11 czerwca 2022

https://www.youtube.com/watch?v=iNxDj-i-yi8

wendol

29 czerwca 2022

wendol:
Kiedyś jak takie procesy trwały (w jedną lub drugą stronę) przez tysiące lat, to nikogo to nie martwiło, bo nie miało kogo :)

Poziom CO2 w atmosferze najwyższy od ery pliocenu
Niestety trzeba przyznać, że ludzie potrafią pewne procesy bardzo przyspieszyć.
Ludzie niszczą planetę, po czym dziwią się, że żywność drożeje...
Wojna w Ukrainie?
- Wojna się skończy, a problem zostanie.
To tak, jak z tym koronawirusem.
Mimo tak dużej liczby ludności na świecie mogłoby nie być tak źle.
"Zieloną energię" można by wprowadzać szybciej, ale to kosztuje..., więc nic nie poradzimy na system, który wymyśliliśmy - prędzej zginiemy, niż go zmienimy :/
A jeśli chodzi konkretnie o Afrykę, to...
Nie jestem politykiem, więc mogę powiedzieć wprost...
Ludzie rozmnażali się w miejscach, gdzie mieli odpowiednie warunki do życia - w Afryce to np. delta Nilu.
Wygląda na to, że ludzkość w sumie dochodzi do granic wydajności ekosystemu chcąc by dalej było "tak samo", czyli coraz gorzej.
Tak więc wojny i wirusy to "wytłumaczenia" wygodne dla polityków - nawet jak ich zmienimy na innych, to i tak będą "tacy sami", bo mają jedną cechę wspólną: prawdy nie powiedzą, bo to "niewygodne" - ludziom by się nie spodobało. Taki system i takie przyzwyczajenia - ma być dobrze i bez większych zmian, bo zmian się ludzie boją. W sumie trudno się dziwić politykom, bo mówią to, co ludzie chcą usłyszeć, by na nich głosowali - bardzo kiepski zawód, który wręcz wymaga kłamstwa, po czym ludzie są oburzeni, że politycy kłamią. Gdyby mówili prawdę, to ludzie też by się oburzyli.
Znajdzie się wreszcie ktoś odważny?

wendol

20 lipca 2022

wendol:
Czytałem, że magazyny mają prawie pełne, ale informacji mało, na ile to starcza...

Nie mamy węgla, nie mamy gazu. Magazyny w Polsce prawie pełne, tylko ich pojemność przeraża

Igor

20 lipca 2022

wendol
4 godziny temu

Wendol z tego, co pamiętam mieszkasz blisko lasu, więc w jak dostaniesz przydział z programu Chrust Plus nie masz się co martwić.

Mi pozostanie przejść na medytację Tummo.

Pozdrawiam
Igor

Niech Moc Będzie z Tobą
wendol

21 lipca 2022

W niedzielę moja córka zorganizowała imprezę - przyszło kilka osób.
Wcześniej myśleliśmy o ognisku, ale zadowoliliśmy się grillem.
Program Chrust Plus (dobre :)) to tzw. gałęziówka, czyli do 7 cm średnicy - cienko, jak na ognisko.
Pytałem w dwóch składach opału w Rembertowie, ale nie mają już żadnego drewna.
Węgiel drogi, ludzie rzucili się na drewno, więc zabrakło.
Bardzo duże ilości drewna zużywają teraz elektrociepłownie.
Czytałem, że węgla jest mało na hałdach, więc oszczędzają przed zimą.
Mają jeszcze jakieś dostawy zakontraktowane, ale mówią, że to jest tylko na papierze i tak naprawdę nie wiedzą, co będzie przed zimą.
Gdyby w Polsce rządził Nicze, to byśmy wyszli z Unii, dogadalibyśmy się z Putinem (może jakiś podział Ukrainy?) i by nam niczego nie zabrakło ;)
A tak na poważnie, to Putin na to liczy - że jak będzie zimno, to Europa zmięknie lub... zamarznie.
Ja będę ogrzewał prądem - mam komputer, który nieźle grzeje ;)

wendol

21 lipca 2022

W Elektrowni Jaworzno brakuje węgla. Ale to niejedyny problem
Kiedyś pisałem, że ruski węgiel jest najlepszy, bo to antracyt - ma największą zawartość węgla w węglu :)
Kiedyś kupiłem worek węgla typu "orzech" w markecie budowlanym, ale najpierw poczytałem komentarze, od jakiego producenta lepiej brać. Ludzie pisali, że był taki, który do każdego worka, jakby specjalnie wrzucał po kilka kamieni.
Natomiast ci od Ziobry mogą sobie obwiniać UE (to ich specjalizacja) i kłamać tylko wobec ludzi, którym brak wiedzy. Polski węgiel przegrał z rosyjskim, bo był droższy i gorszej jakości. W polskich kopalniach trzeba drążyć coraz głębiej i coraz mniej się to opłaca.

"Węgla nie ma, chrust też się kończy. Ludzie będą palić w piecach pieniędzmi?"
"Tak więc jedni ruszą do lasu po chrust, a inni do śmietników po plastik."
Jest taki jeden(?) w Rembertowie - czuć.

wendol

23 lipca 2022

"Wiedziały to nawet sprzątaczki w każdej firmie górniczej w Polsce". Teraz mamy węglową dziurę
A co z pieniędzmi z opłat za emisję CO2? Te miliardy miały pójść na "zieloną transformację".
Polska miała duże limity i dochody od firm z tym związane, ale sprzedawała to innym krajom. Przecież nie będą zarabiać "na swoich" - tak wygląda gospodarka "komunistyczna".
Węgiel zaś sprowadzali z Rosji.
Coś tu się kupy nie trzyma pomiędzy tym, co mówią, a co robią.
Rozkradli, po czym na Unię zwalają, że coś wymusza.
Wcześniej narzekali na żarówki energooszczędne - znowu, że Unia zmusza. I weź tu zrozum tych krętaczy. To politycy i wszystko jasne.
Chcecie dobre żarówki? Z przetwornicą CCD - trwałe i nie migoczące:
https://sklep.ledlumen.pl
Kupowałem inne żarówki, bo "tańsze", ale Ledlumen ma najlepsze - sprzedają je pod własną marką.
Inne "padały jak muchy", a te są naprawdę trwałe i przyjemnie świecą. Inne tak potrafiły migotać, że widziałem jakby mąkę w powietrzu.
Tylko, żebyś nie stwierdził Nicze, że jestem za "drożyzną" i płacą mi za reklamę ;)
Jestem za jakością.

wendol

23 lipca 2022

I właśnie mnie olśniło - Unia rzeczywiście coś wymusza - jakość w różnych aspektach życia.
Temu służy gospodarka rynkowa i konkurencja.

Właśnie w Biedronce byłem świadkiem zabawnej rozmowy.
Klient pyta kierownika (był kierownikiem, a teraz jest zastępcą, bo kierowniczką jest kobieta) sklepu:
- Kiedy będzie cukier?
A on mu na to:
- Nie ma, bo Niemcy wykupili.
Klient:
- Ale ja się tylko pytałem kiedy będzie.
Kierownik:
- Więc panu odpowiedziałem.

Można i tak ;)
Dobry polityk z tego kierownika ;))

Ilość wypowiedzi w tej dyskusji: 494
Poprzednia strona | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | .. | 24 | 25 | Następna strona
Nowy temat  |  Spis tematów Nowszy wątek  |  Starszy wątek

Proszę zalogować się aby zabrać głos na forum.
Jeśli nie masz konta, możesz w prosty sposób zarejestrować się.